Wyłączenie ze znacznego podwyższenia stawki VAT tylko nektarów (8% zamiast 23%), nie zmniejszy negatywnych skutków, zwiększenia z 5% do 23% stawki VAT na napoje owocowe niegazowane, w których udział soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20%. Nektary stanowią bowiem najmniejszą cześć w strukturze produkcji (12%), a napoje z dodatkiem soku aż 50%.
Po krytyce z jaką spotkała się propozycja zwiększenia stawki VAT z 5% do 23% na napoje z dodatkiem soku owocowego, Ministerstwo Finansów zaproponowało zastosowanie stawki VAT 8% dla nektarów i 23% dla napojów. W ocenie Konfederacji stoi to w sprzeczności z ideą planowanych zmian, które zakładają obłożenie taką samą stawką podobnych towarów. Napoje owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne i nektary są wyrobami bardzo zbliżonymi do siebie pod względem charakteru, wartości odżywczej i oczekiwań konsumentów, a różnice między nimi są znacznie mniejsze niż pomiędzy napojami owocowymi/ warzywnymi i napojami bezalkoholowymi bez dodatku soku czy przecieru.
Wyłączenie z podwyższenia stawki VAT tylko nektarów nie zmniejszy negatywnych skutków całej operacji, ponieważ nektary stanowią najmniejszą (12%) cześć w strukturze produkcji.
Zdaniem Konfederacji Lewiatan wprowadzenie wyższej stawki VAT na napoje owocowe spowoduje:- znaczący wzrost cen napojów owocowych i warzywnych,- obniżenie zawartości soku/ przecieru w napojach,- spadek produkcji napojów owocowych i warzywnych,- duże ograniczenie popytu na owoce i warzywa produkowane przez nasze rolnictwo,- pogorszenie sytuacji na rynku pracy,- nie wpłynie na podniesienie spożycia soków w Polsce.
Źródło: Konfederacja Lewiatan