Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2 marca 2016 roku (sygn. akt I FSK 1672/14) dotyczący właściwej stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne.
Podatnik świadczący usługi cateringowe i gastronomiczne na fakturach VAT dla klienta zamierzał odrębnie opodatkować część usługową i towarową. W przypadku, kiedy klient zamawiał obiad, deser i kawę podatnik zamierzał wystawić jeden rachunek, na którym do ceny posiłków planował stosować 8% stawkę VAT, natomiast cenę za napój chciał dzielić na dwie części: jedną dotyczącą usługi przygotowania i serwowania do stolika (8%) oraz drugą dotyczącą sprzedaży napoju (23%). Zdaniem podatnika nie jest możliwe połączenie poszczególnych usług czy towarów w jednolitą transakcję, opodatkowaną preferencyjną 8% stawką VAT.
W odpowiedzi na interpretację podatnik otrzymał odpowiedź, iż sprzedaż usługi związanej z wyżywieniem, w ramach, której następuje sprzedaż kawy oraz innych napojów wymienionych w poz. 7 za...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.