Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

Kasa z elektronicznym zapisem kopii do świadczenia mobilnych usług gastronomicznych

Artykuły | 2 września 2022 | NR 129
0 597

Wymieniłam na on-line, w obowiązującym terminie kasę do świadczenia usług gastronomicznych w stałej placówce gastronomicznej, pozostała mi kasa z elektronicznym zapisem kopii, nie dokonałam odczytu natomiast wykonałam jej przegląd techniczny w obowiązującym terminie. Czy mogę starą kasę użytkować w food trucku, który uruchamiam w lipcu?

Odpowiedź
Czytelniczka w związku z rozszerzeniem działalności może stosować kasę z elektronicznym zapisem kopii do ewidencji mobilnych usług gastronomicznych pod warunkiem, iż zapewnia ona prawidłowe zaewidencjonowanie podstawowych danych dotyczących dokonywanych sprzedaży usług, ponieważ ten typ działalności nie wymaga stosowania kas on-line.

Uzasadnienie
Znowelizowana ustawa o VAT wchodząc w życie z dniem 1 maja 2019 roku (ustawa z dnia 15 marca 2019 r. o zmianie ustawy podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw oraz ustawy – Prawo o miarach) wskazała terminy i grupy podatników, którzy zostali objęci obowiązkiem posiadania kas on-line. Natomiast podatnicy, prowadzący działalność w innych obszarach niż określone w ustawie, zostali zwolnieni z obowiązku wymiany/posiadania takich urządzeń. 
Branża prowadząca ewidencję sprzedaży usług związanych z wyżywieniem była objęta obowiązkową wymianą kas na dzień 1 stycznia 2021 r. – do świadczenia usług związanych z wyżywieniem wyłącznie świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz usług w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania. 
W przypadku opisanym przez Czytelniczkę należy rozstrzygnąć, czy zamierzane rozszerzenie działalności gastronomicznej w mobilnym food trucku należy traktować adekwatnie jak stałą placówkę gastronomiczną świadczącą usługi związane z wyżywieniem. Należy zauważyć, że zapis art. 145b ust. 1 pkt 2 ustawy nie odwołuje się do klasyfikacji statystycznych usług. 
W myśl definicji zawartej w Słowniku Języka Polskiego PWN (www.sjp.pwn.pl), pod pojęciem gastronomii rozumie się „działalność produkcyjno – usługową obejmującą prowadzenie restauracji, barów, itp.” jak również „sztukę przyrządzania potraw”. Natomiast definicja stosowana w statystyce publicznej „określa zakład lub punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos”.
Sprzedaż z Food Trucka to nic innego jak sprzedaż posiłków z ciężarówki, który jak każdy inny punkt sprzedający jedzenie, musi spełniać określone warunki, aby móc te czynności wykonywać. Największym plusem prowadzenia tego rodzaju działalności jest mobilność i możliwość szybkiego dostosowania się do oczekiwań konsumentów zarówno pod względem rodzaju serwowanych posiłków jak i miejsca sprzedaży. Oferowane posiłki przyrządzane są z przygotowanych już częściowo produktów. W myśl obowiązujących przepisów w food truckach obowiązuje generalny zakaz przygotowywania żywności, poza obróbką termiczną. Ze względu na mobilność trudno uznać samochód tego typu za placówkę gastronomiczną o charakterze stacjonarnym, skoro nie znajduje się na stałe w jednym miejscu zmieniając położenie co jakiś czas, nie posiadając stałej lokalizacji, adresu, do którego można się udać aby skorzystać z oferowanych usług. W myśl definicji słownikowej stacjonarny to „znajdujący się gdzieś na stałe, niezmieniający miejsca pobytu lub swego położenia”. Natomiast zgodnie z wyjaśnieniami GUS stacjonarne placówki gastronomiczne to m.in. bary, punkty gastronomiczne, restauracje, sezonowe placówki gastronomiczne, stołówki.
Punkt mobilny, w którym ma być prowadzona opisana powyżej działalność gastronomiczna prowadzona w mobilnej placówce gastronomicznej typu food truck, spełnia definicję placówki gastronomicznej, ale niezbędne jest również określenie, czy placówka ma charakter stacjonarny. Nie ma wątpliwości, że samochód typu food truck nie jest stałą placówką gastronomiczną, skoro może zmieniać swoje położenie.
Czytelniczka prowadząc stałą placówkę gastronomiczną miała obowiązek wymiany stosowanej dotychczas kasy na kasę on-line od 1 stycznia 2021 roku, i zrobiła to w obowiązującym terminie. 
Nie dokonała natomiast w myśl § 34 rozporządzenia w sprawie kas rejestrujących, w związku z zakończeniem używania kasy z elektronicznym zapisem kopii z powodu zakończenia pracy kasy w trybie fiskalnym następujących czynności:

  • wystawienia raportu fiskalnego dobowego i raportu fiskalnego okresowego (miesięcznego),
  • d...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.