Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

Rozpocznę działalność gospodarczą w zakresie produkcji tortów i ciast na zamówienie. Pracownię będę miała w domu, tam też będzie odbiór i zapłata za wytworzone produkty. Wiodąca klasyfikacja PKD zgłoszona do CEiDG to 10.71.Z oraz ewentualna działalność dodatkowa jako PKD 56.21.Z i 56.29.Z, nie ma na miejscu konsumpcji tylko odbiór wypieków. Czy muszę mieć kasę fiskalną i to online?

Odpowiedź
Czytelniczka może korzystać ze zwolnienia podmiotowego oraz przedmiotowego przy spełnieniu wymaganych warunków. W przypadku powstania obowiązku ewidencji za pomocą kasy rejestrującej nie ma obowiązku stosować kasy on-line. 

Uzasadnienie
Zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwalnia się z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2023r. podatników rozpoczynających po dniu 31 grudnia 2021 roku dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli przewidywana przez podatnika wartość sprzedaży z tego tytułu nie przekroczy, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w danym roku podatkowym, kwoty 20 000 zł. Zwolnienie to traci moc po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym podatnik przekracza limit obrotu dla ww. osób (§ 5 ust. 2 rozporządzenia).
Z kolei w/w zwolnienia nie stosuje się w przypadku świadczenia usług określonych w § 4 ust. 1 pkt 2 lit.i rozporządzenia, gdzie wymienione zostały usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56.10, PKWiU 56.21, PKWiU ex 56.29, PKWiU ex 56.30), wyłącznie: 

  • świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
  • usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering).

Na mocy § 2 ust. 1 w/w rozporządzenia określono zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2023 r. – czynności wymienione w załączniku do rozporządzenia, gdzie m.in. w poz. 37 określono zwolnienie dla świadczenia usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli świadczący usługę otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła. Powyższe zwolnienie dotyczy jedynie sprzedawanych usług  i nie odnosi się do dostaw towarów. 
W działalności, którą Czytelniczka planuje rozpocząć będą obowiązywały ogólne zasady określające termin rozpoczęcia ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej tj. zwolnienie podmiotowe – ze względu na wysokość osiąganych obrotów na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych oraz przedmiotowe – jeżeli Czytelniczka otrzymywałaby w całości zapłatę za pośrednictwem banku – wówczas bez względu na wysokość osiąganej sprzedaży.
Usługi związane z wyżywieniem ujęto w Dziale 56 PKWiU, który obejmuje usługi związane z zapewnieniem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając w to restauracje samoobsługowe oraz oferujące posiłki „na wynos”, z miejscami lub bez miejsc do siedzenia, bez względu na rodzaj obiektu oferującego posiłki.
Dział 56.10.A PKD obejmuje „Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne – podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków klientom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je na wynos czy są im dostarczane. Ww. podklasa obejmuje działalność: restauracji, kawiarni, restauracji typu fast food, barów mlecznych, barów szybkiej obsługi, lodziarni, pizzerii, miejsc z żywnością na wynos, restauracyjną lub barową prowadzoną w środkach transportu, wykonywaną przez oddzielne jednostki”.
Dodatkowo zgodnie z definicją opracowaną przez GUS punktem gastronomicznym jest „placówka gastronomiczna prowadząca ograniczoną działalność gastronomiczną, taka jak: smażalnia, pijalnia, lodziarnia, bufet w kinie, na stadionie, itp. Natomiast placówka gastronomiczna została zdefiniowana jako „Zakład lub punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos”.
Działalność, którą rozpocznie Czytelniczka będzie polegała na produkcji wyrobów cukierniczych takich jak: torty, ciasta. Wytworzony produkt nie spo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.