Sprzedaż w lodziarni z przeznaczeniem do spożycia „na miejscu”, stanowi świadczenie usług, dla których zastosowanie znajdzie preferencyjna 8% stawka VAT, sprzedaż „na wynos” jest opodatkowana 5% stawką podatku VAT.
Takie stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji indywidualnej z dnia 21 lipca 2011 roku nr ILPP2/443-710/11-2/MR.
Sytuacja podatnika
Wnioskodawca prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą gastronomiczną w zakresie sprzedaży lodów, naleśników oraz napojów. Przeważającą działalnością Podatnika jest sprzedaż lodów (ok. 80%) - tj. lody z automatu, lody gałkowe oraz desery lodowe. Ponadto Wnioskodawca w swojej ofercie przewiduje także możliwość sprzedaży naleśników.
Natomiast sprzedawane przez Podatnika napoje to m.in. sok ze świeżych owoców, koktajl mleczny,...