Wykaz towarów opodatkowanych w 2012 roku stawką podatku VAT 5%:
Poz. | Symbol PKWiU | Nazwa towaru (grupy towarów) |
1 | ex 01.1 | Rośliny inne niż wieloletnie, z wyłączeniem: |
1) (uchylony), | ||
2) słomy i plew zbóż (PKWiU 01.11.50.0), | ||
3) nasion bawełny (PKWiU 01.11.84.0), | ||
4) nasion buraków cukrowych (PKWiU 01.13.72.0), | ||
5) trzciny cukrowej (PKWiU 01.14.10.0), | ||
6) tytoniu nieprzetworzonego (PKWiU 01.15.10.0), | ||
7) roślin włóknistych (PKWiU 01.16.1), | ||
8) pozostałych roślin innych niż wieloletnie (PKWiU 01.19) | ||
2 | ex 01.21.1 | Winogrona, z wyłączeniem wina wyprodukowanego przez właściciela winnicy |
3 | 01.24 | Owoce ziarnkowe i pestkowe |
4 | ex 01.25.1 | Jagody i owoce z rodzaju Vaccinium, z wyłączeniem owoców kiwi (PKWiU 01.25.11.0) |
5 | ex 01.25.20.0 | Nasiona owoców, z wyłączeniem nasion chleba świętojańskiego innych niż niełuszczone, niekruszone ani niemielone |
6 | 01.25.33.0 | Orzechy laskowe |
7 | 01.25.35.0 | Orzechy włoskie |
8 | ex 01.25.90.0 | Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem chleba świętojańskiego i jego nasion niełuszczonych, niekruszonych i niemielonych |
9 | ex 01.26 | Owoce oleiste, z wyłączeniem orzechów kokosowych (PKWiU 01.26.20.0) |
10 | ex 01.28.12.0 | Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone, z wyłączeniem słodkiej papryki |
11 | ex 01.28.13.0 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe - wyłącznie gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy |
12 | ex 01.28.14.0 | Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe - wyłącznie kolendra, kmin i kminek |
13 | ex 01.28.19.0 | Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne - wyłącznie: koperek (Anethum graveolens), majeranek, bylica-estragon, kapary, szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane |
14 | ex 01.4 | Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem: |
1) zwierząt żywych i ich nasienia, | ||
2) wełny strzyżonej, potnej z owiec i kóz, włączając wełnę praną z drugiej strzyży (PKWiU 01.45.30.0), | ||
3) jaj wylęgowych (PKWiU 01.47.23.0), | ||
4) kokonów jedwabników nadających się do motania (PKWiU 01.49.25.0), | ||
5) wosków owadzich i spermacetów, włączając rafinowane i barwione (PKWiU 01.49.26.0), | ||
6) embrionów zwierzęcych do celów reprodukcyjnych (PKWiU 01.49.27.0), | ||
7) produktów zwierzęcych niejadalnych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.28.0), | ||
8) skór futerkowych surowych oraz skór i skórek surowych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.3) | ||
15 | ex 02.30.40.0 | Dziko rosnące jadalne produkty leśne - wyłącznie leśne grzyby, jagody i orzechy |
16 | ex 03 | Ryby i pozostałe produkty rybactwa; usługi wspomagające rybactwo, z wyłączeniem: |
1) pereł nieobrobionych (PKWiU 03.00.5), | ||
2) ryb żywych ozdobnych (PKWiU 03.00.11.0), | ||
3) pozostałych produktów połowów (PKWiU 03.00.6) | ||
17 | ex 10.1 | Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem: |
1) tłuszczów technicznych, | ||
2) produktów ubocznych garbarń, | ||
3) skór i skórek, niejadalnych, | ||
4) piór, puchu, pierza i... |
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.