Jeżeli przeważającym elementem działalności w jej całościowym ujęciu jest dostawa gotowych dań lub artykułów żywnościowych, a udostępnienie podstawowych urządzeń pozwalających ograniczonej liczbie klientów na konsumpcję na miejscu ma charakter wyłącznie dodatkowy i drugorzędny, sprzedaż posiłków stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług.
Stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji indywidualnej z 26 marca 2015 roku nr ILPP2/4512-1-154/15-2/MN.
Sytuacja Podatnika
Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna.
W prowadzonym punkcie (przyczepa gastronomiczna) sprzedawane są gotowe wyroby do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, które nabywane są od różnych dostawców. Sprzedaż można podzielić na dwie grupy:
sprzedaż posiłków z dostawą do klienta,
sprzedaż posiłków w przyczepie gastronomicznej, z przeznaczeniem do konsumpcji poza nią, z możliwością spożycia na terenie lokalu, bez obsługi kelnerskiej.
Opis procedury sprzedaży posiłków z dostawą do klienta:
klient składa zamówienie telefoniczne, bądź na miejscu, na wybrane danie;
pracownicy realizują otrzymane zamówienie, wydają klientowi bądź dostarczają na wskazany adres klienta;
dostawa towarów odbywa się bez usług wspomagających: rozkładanie dań, sprzątanie po posiłku itp.
W punkcie gastronomicznym sprzedawane są wyroby gotowe, tj. kebaby, sałatki, dania z mrożonek gotowych. Kebab przygotowywany jest na miejscu z gotowego mięsa mrożonego, które pracownicy opiekają na rożnie. W momencie sprzedaży bułka bądź placek tortilla podgrzewane są w piecu, dodawane są upieczone mięso, surówka (przygotowana przed rozpoczęciem sprzedaży w danym dniu z różnych warzyw), pomidor, ogórek, kapusta, sałata, cebula, sos. Produkt wkładany jest w jednorazowe opakowanie. Dania z mrożonek gotowych poddawane są obróbce termicznej (smażone w głębokim oleju) i wydawane w opakowaniach jednorazowych. Sałatki wykonywane są z półproduktów i wydawane w plastikowych pojemnikach. Wszystkie przygotowywane towary, jako gotowe i podgrzane produkty, przeznaczone są do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. W lokalu są 3 miejsca siedzące przeznaczone do oczekiwania na produkt lub ewentualnej szybkiej konsumpcji na miejscu. Wnioskodawca zaznacza, że w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej oraz nie ma możliwości zamówienia posiłku...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.