Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

DOSTAWA TOWARÓW W KRAJU , ZAKRES OPODATKOWANIA (art. 5-14) , WYSOKOŚĆ OPODATKOWANIA (art. 41-85)

6 maja 2015

Uznanie za dostawę towarów sprzedaży posiłków

0 824

Jeżeli przeważającym elementem działalności w jej całościowym ujęciu jest dostawa gotowych dań lub artykułów żywnościowych, a udostępnienie podstawowych urządzeń pozwalających ograniczonej liczbie klientów na konsumpcję na miejscu ma charakter wyłącznie dodatkowy i drugorzędny, sprzedaż posiłków stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług.

Stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji indywidualnej z 26 marca 2015 roku nr ILPP2/4512-1-154/15-2/MN.

Sytuacja Podatnika

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą jako osoba fizyczna.

W prowadzonym punkcie (przyczepa gastronomiczna) sprzedawane są gotowe wyroby do natychmiastowej konsumpcji. Proces sprzedaży polega na tym, że wyrób przygotowywany jest na miejscu z odrębnych składników, które nabywane są od różnych dostawców. Sprzedaż można podzielić na dwie grupy:

  1. sprzedaż posiłków z dostawą do klienta,

  2. sprzedaż posiłków w przyczepie gastronomicznej, z przeznaczeniem do konsumpcji poza nią, z możliwością spożycia na terenie lokalu, bez obsługi kelnerskiej.

Opis procedury sprzedaży posiłków z dostawą do klienta:

  • klient składa zamówienie telefoniczne, bądź na miejscu, na wybrane danie;

  • pracownicy realizują otrzymane zamówienie, wydają klientowi bądź dostarczają na wskazany adres klienta;

  • dostawa towarów odbywa się bez usług wspomagających: rozkładanie dań, sprzątanie po posiłku itp.

W punkcie gastronomicznym sprzedawane są wyroby gotowe, tj. kebaby, sałatki, dania z mrożonek gotowych. Kebab przygotowywany jest na miejscu z gotowego mięsa mrożonego, które pracownicy opiekają na rożnie. W momencie sprzedaży bułka bądź placek tortilla podgrzewane są w piecu, dodawane są upieczone mięso, surówka (przygotowana przed rozpoczęciem sprzedaży w danym dniu z różnych warzyw), pomidor, ogórek, kapusta, sałata, cebula, sos. Produkt wkładany jest w jednorazowe opakowanie. Dania z mrożonek gotowych poddawane są obróbce termicznej (smażone w głębokim oleju) i wydawane w opakowaniach jednorazowych. Sałatki wykonywane są z półproduktów i wydawane w plastikowych pojemnikach. Wszystkie przygotowywane towary, jako gotowe i podgrzane produkty, przeznaczone są do niezwłocznej konsumpcji przez klienta. W lokalu są 3 miejsca siedzące przeznaczone do oczekiwania na produkt lub ewentualnej szybkiej konsumpcji na miejscu. Wnioskodawca zaznacza, że w lokalu nie ma obsługi kelnerskiej oraz nie ma możliwości zamówienia posiłku...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.