Lokal gastronomiczny który zajmuje się sprzedażą produktów bez glutenu, bez laktozy i cukru powinien zastosować stawkę VAT dla ciastek, ciast stawkę 8% zgodnie z art. 41 ust. 12f czy też 5 % - art.41 ust. 2a w związku z poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy o VAT?
Produkcja własna w lokalu, używamy mąk różnego rodzaju, mleka bez laktozy, mleka roślinnego - w zależności od ciast i podajemy na miejscu (mamy stoliki w lokalu) lub na wynos:
- lemoniady stawkę 8% czy 23%? - produkcja własna
- soki w butelkach? - produkcja własna i sprzedaż towarów
- musy owocowe 23% - kupujemy od dostawcy
- syrop z agawy? (jeden dostawca opodatkowuje stawką 8% drugi 23%)
ODPOWIEDŹ
Zdaniem Redakcji, czynności, które według PKWiU są sklasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem, podlegają opodatkowaniu stawką podatku VAT w wysokości 8%, sprzedaż tych produktów na wynos stawką 5%
UZASADNIENIE
Aby prawidłowo określić właściwą stawkę VAT, należy zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług odwołać się do klasyfikacji statystycznych. Od 1 lipca 2020 roku obowiązują nowe zasady klasyfikacji towarów i usług. W zakresie towarów stosujemy nomenklaturę scaloną (CN) a w zakresie usług Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU 2015).
Załączniki nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT wymieniają kody CN, które uprawniają do zastosowania odpowiednio stawki 8% i 5% VAT. Niekiedy towar musi spełnić dodatkowe warunki, aby mógł być on opodatkowany stawką obniżoną. Na przykład z poz. 13 zał. nr 10 do ustawy o VAT stawka 5% znajdzie zastosowanie do produktów oznaczonych kodem CN 20 (przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin), pod warunkiem, że nie należą one do kategorii produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%.
Z kolei chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby oznaczone symbolem kodem CN 1905 znajdują się pod poz. 12 załącznika nr 10 do ustawy I opodatkowane są stawką VAT 5%.
W celu prawidłowego opodatkowania sprzedaży kluczowe znaczenie ma rozstrzygnięcie czy w danym przypadku ma miejsce dostawa towarów czy też świadczenie usług oraz symbol statystyczny właściwy dla przedmiotu sprzedaży.
W orzeczeniu Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, w sprawie C-231/94, TSUE wskazał, że dostawa gotowych posiłków do bezpośredniego spożycia jest rezultatem szeregu usług, przy czym do dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z pomieszczeniami sąsiadującymi (szatnia itp.), umeblowanie i zastawa stołowa, jak również personel restauracji. W ocenie ETS wszystkie te elementy, wraz z dostarczeniem posiłków i napojów należy klasyfikować jako świadczenie usług.
24 czerwca 2016 roku Minister Finansów wydał interpretację ogólną (sygn. PT1.050.3.2016.156), w której określił, że do sprzedaży posiłków w lokalu gastronomicznym ma zastosowanie nie stawka 5%, lecz właściwa dla świadczenia usług gastronomicznych stawka 8%.
Zgodnie ze stanowiskiem Ministra Finansów, aby określić prawidłową stawkę podatku VAT do dostawy posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności wg PKWiU.
Dla uznania czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
Zgodnie z przepisami obowiązującymi od 1 lipca 2020 r., stawkę podatku VAT w wysokości 8% stosuje się m.in. d...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.